Ny motor i min Porsche 928S

Læn dig tilbage, for det er en trist, dyr og lang historie: I sensommeren 2018 var jeg med Facebook-fællesskabet Urban Porsche Freaks ude og køre i 3-4 timer på Sydsjælland.

Det var utroligt sjovt og nok en af bedste Porsche-oplevelser jeg har haft (den bedste var 3 timer i 6 forskellige 911´ere på Porsches fede Leipzig-bane).

På tur med Urban Porsche Freaks

Til frokost og på vejen hjem syntes jeg den gik ujævnt, men det har den altid gjort lidt. Så jeg tænkte ikke mere over det. Indtil et par dage senere hvor den begyndte at sætte ud når jeg slap gassen. Samtidig havde jeg en læk lige under termostathuset (ret almindeligt, men besværligt at komme til).

Da jeg ville prøve at få en second opinion kørte jeg den ikke til Faxe som jeg plejer, men til nogen mener de er Pro i Køge. Deres vurdering var at mine 5 år gamle tændrør og tændkabler var synderen – det mente jeg ikke helt, men de fik mig overtalt. De var jo Pro.

Værre end før

Desværre var bilen totalt umulig at køre i da jeg hentede den og kørte den hjem. Hele bilen rystede og det virkede som om motoren var på vej ud af bilen. Tilbage til værkstedet på fejeblad hvor de (først nu) udførte en kompressionstest der viste at to af mine cylindre ikke havde kompression. Det viste sig at være dybe ridser i cylindervæggene fra ødelagte stempelringe – noget som værkstedet skulle have endnu flere penge for at finde ud af.

Så der stod jeg, lettet for et stort beløb til reparation af en motor som var død, og med en bil hvis motor var helt adskilt. Men til gengæld var tændkabler og tændrør nye…

Årsagen til de ødelagte stempelringe er ikke helt klar. Men forrige år slog den en ordentlig olieprut med røg bagud da jeg gav den gas ved høje omdrejninger. Derfor installerer man typisk en såkaldt oil baffle der hvor motoren lufter ud / ånder.

Oil baffle fra 928 Motorsports sikrer at der ikke kommer olie i indsugningen. Koster ca. 40 dollars. Mere her: https://928motorsports.com/parts/oilcontrolbaffle.php

Ny motor

I princippet kan cylindrene laves, men det er dyrt – og der er ingen garanti for at det nogensinde bliver godt. Så løsningen var en ny motor.

Heldigvis stod der en 1986 motor i en krøllet 928´er i Jylland som jeg kunne få en til rimelig pris. Godt nok med 290.000 km på tælleren, hvor min egen gamle 1984 havde 190.000, men stadig bedre end min gamle.

Donorbilen med motoren stadig i. Den er noget kortere end normalt efter mødet med et tysk autoværn.
Så kom motoren ud af donorbilen.
Min donormotor med 290.000 km bag sig. Men med gode cylindervægge.

Min donormotor havde kørt fint da den kørte galt. Så jeg kunne i princippet bare flytte den over, men med min dårlige erfaring med lappeløsninger på 928-motorer besluttede jeg mig for at få arbejdet gjort ordentligt hos professionelle.

Derfor kom min motor ned til Porsche Centrum i Faxe som et vinterprojekt for at få den store tur.

Det betyder polerede cylindre, slebne ventiler, nye lejer, nye pakninger, ny vandpumpe, nye benzinslanger, oil baffle, nye remme, ny bundpakning, nye manifold-pakninger og alt andet hvad der hører en komplet renovering til. Det gik overraskende hurtigt da Kim først tog fat – og sendte fotos undervejs.

Og ja, jeg havde jo nye tændkabler, tændrør og hvad jeg ellers var blevet prakket på undervejs…så den del skulle jeg ikke bruge penge på igen 🙁 Motorophæng, servoslanger og en masse andre ting havde jeg skiftet for nyligt så det var der heller ingen grund til at skifte ud.

Motoren ved at blive renoveret i Faxe. Den gamle motor var som udgangspunkt fin. Men nye stempelringe, nyt hovedleje, nye plejllejer og ny vandpumpe er alt sammen en god ide når man alligevel er i gang.
Motoren renoveret og parat til at blive renoveret.

Arbejdet var færdigt i januar 2019 og derefter kom min bil til Faxe – og motoren i hvilket tog et par dage.

Arbejdet har budt på få overraskelser (ud over at det koster kassen) ud over at jeg troede at 1984-1986 S-modellerne var stort set ens. Men det var de ikke helt – der er lidt forskelle i ledningsnet, generatorophæng og nogle andre ting. Så jeg var glad for at det var en kender der lavede det, ellers var det hurtigt løbet flere timer på hvor du betaler mekanikeren for research.

En glad nyrenoveret motor.
Den gamle motor kom hjem i garagen til reservedele – godt at have lidt på lager hvis der en gang sker noget

Siden motortransplantationen har jeg kørt ca. 1.600 kilometer incl. en enkelt langtur til Aarhus og retur. Her er der tydelig forskel på før og efter – først og fremmest er motoren helt tør, den køler langt bedre selv uden min elektriske blæser og så trækker den væsentligt bedre ved lave omdrejninger. Virkeligt lækkert – nu har jeg en motor der kan køre mange kilometer igen.

Til gengæld lækker mit automatgear lidt ved reservoiret og min bil ryster lidt fra bagtøjet ved acceleration. Så der er altid lidt at se til 🙂

(automatgearet skal services med ny pakning, nyt filter og en nyt skruelåg + pakning snart)

Sådan her skal foråret køres i møde i en glad 928´er

Nye bærearme + justeret undervogn = ny bil

Min 928 har siden jeg købte den haft forhjul der stod langt ude. Noget der blev værre efter jeg skiftede til CUP 2 fælge. Det skyldes at jeg har S4-bremser på.

Løsningen var, efter at have konsulteret med Kim og Jimmy fra Porsche Centrum, at skifte de øvre bærearme til S4-versionen – da den er kortere. Nye bærearme koster dog 1.000 Euro stykket, så stålversionen fra 928 Motorsports til 40% af prisen på Ebay blev min redning.

Nu er bilen udmålt, justeret og sporet nede i Faxe – noget der kræver den store eksamen i 928-undervogn og tog næsten 4 timer fordi meget sad rigtigt godt sammen.

Til gengæld er det som at få en ny bil. Ikke mindst fordi jeg skiftede styrestænger sidste år uden at justere den…så det var på tide.

Sidste år lige inden den blev stillet væk fik den nye CV-boots, nye lejer, renoveret håndbremsen og fjernet luftpumpen. Den fik desuden nye benzinslanger for og bag.

PS: Den startede i første forsøg her i marts – kvalitetsmekanik!

Varmeproblemer – sådan løste jeg dem

Når sommeren står for døren bliver min 928 altid for varm. Egentligt burde den indbyggede blæser og alukøler fra 928Motorsports klare den slags, men nej. Så når / hvis jeg havner i trafikprop stiger temperaturen faretruende.

En løsning er selvfølgelig at skifte selve koblingen i mine viskoseblæser (S4 har el, men de ældre har mekanisk blæser). Men den koster som minimum 1800-2000 kroner – og det er ikke sikkert det løser problemet. Desuden er jeg lidt imod at blive ved med at skrue på gamle ting, når udviklingen har betydet at ny teknologi er nemmere at arbejde med.

Derfor har jeg eftermonteret en 12″ elblæser på forsiden af min køler. Den kom som et kit sammen med en hjerne og en føler. Derfor kan jeg nu sætte måleren til f.eks. 90 grader, sætte sensoren ind imellem ribberne i køleren øverst til venstre (fra førersiden) og så lade elektronikken gøre arbejdet.

Det tog ca. 1½ time at installere fordi jeg skulle have lave ledningerne vandtætte, sætte sikring imellem og sætte det hele godt fast. Jeg valgte desuden at trække strøm direkte fra generatorens kabel og en stel på motorblokken. Husk at hvis du monterer den, så skal den puste ind i motoren – fordi den originale blæser på den anden side suger. Så husk at tjekke ledningerne – min blæser kan køre begge veje.

Det betyder at blæseren altid får strøm og ikke bare ved tænding, men til gengæld betyder det også at den her i sommers står og blæser motoren køligere når jeg stopper. Lige som med moderne biler.

Trækket på mit 90 Amp batteri er meget lille med den moderne blæser og jeg har ikke oplevet at den suger batteri når den bare står – selv efter 14 dages sommerferie sprang min 928 til live med det samme.
Kittet koster blot ca. 40 pund på Ebay – så det er til at betale hvis man vil prøve sig frem. Desuden er det nemt at afmontere hvis du vil køre alene med den klassiske blæser.

Danmarks – måske – første Porsche 928-træf

Min 928´er har bare kørt siden foråret. Der har været lidt varme-udfordringer, men mere om det senere.

Det vigtigste er dog at det lykkedes mig og Mads at samle 8 danske Porsche 928-biler til træf i Roskilde i maj. Det er ca. 12% af bestanden i Danmark 🙂

Samtidig var det enormt hyggeligt. Faktisk så hyggeligt at vi endte med at sparke dæk i over en time før vi kørte gennem det sjællandske landskab til Køge Havn, hvor der blev spist let frokost og sparket mere dæk.

Jeg benyttede lejligheden til at lave en lille video fra dagen hvor du kan se alle de flotte biler. Incl. den røde, som har gået over 500.000 kilometer!

Vi satser på endnu et træf til efteråret. Skriv til larsj73@gmail.com hvis du er interesseret. Eller kig ind på “Urban Porsche-freaks” på Facebook.

Nye bremseklodser er ikke så nemt som det ser ud

Pludselig begyndte den højre forbremse at støje og yderst på skivebremsen kom der en ridse. Et sikkert tegn på at den ene bremseklods er slidt i bund. Noget jeg burde havde forudset, men troede egentligt at jeg havde skiftet dem da vi lavede bagbremse for et par år siden.

Men bevæbnet med nye bremseklodser (400 i Tyskland) kastede jeg mig selv over projektet. Det var dog ikke så nemt, for de gamle bremseklodser sad godt fast. RIGTIGT godt fast.

Udfordringen er at alu-bremserne, i mit tilfælde S4-bremser fra en 1988-model, “vokser” når de udsættes for salt, vejr og vind. Derfor skubber de på glideskinnerne, som sikrer at bremseklodserne kan glide frem og tilbage når der bremses. Derfor sad min ene klods også fast og sled den modsatte side op.

Med en skruetrækker, en hammer og meget tålmodighed fik jeg vrikket, banket og skubbet de fire klodser ud af bremserne – uden at demontere dem. Det ville nok have været lettere, men jeg havde ikke lige værktøjerne eller tid på liften til det.

Du skal desuden have et værktøj til 139 kroner fra Biltema til at skubbe stemplerne inde i bremserne tilbage. Det gør arbejdet meget lettere. Du kan desuden bruge værktøjet til at “trække” klodserne ud af bremserne ved hjælp af øjet i toppen af bremseklodsen.

Med de gamle klodser ude kunne jeg måle og slibe de nye til, så de kunne passe. Jeg rensede desuden glidepladerne, smurte dem med fedt og fik monteret de nye bremseklodser. Succes!

Når det engang bliver vinter skal bremserne af, vandpoleres / glasblæses og males. Men den tid den sorg. Nu vil jeg køre!

Hvad jeg lavede i 2016 på min 928

Foråret nærmer sig – og så kan man komme ud og køre.

Men nogle gange er det også meget sjovt, at se hvad man egentligt lavede / fik lavet på bilen i 2016. Her er en lille liste:

– Ny renoveret starter
– Begge paneler har fået lavet rust + blevet malet
– Nye lister om bagruden
– Nye motorophæng
– Bunden af motoren / oil pan er renoveret, nye pakninger
– Olieskift
– Nye tændkabler
– Nye benzinslanger i motorrum
– Indsprøjtningen renset og nye pakninger
– CUP II fælge rettet op
– Nye fordæk (Conti 5)
– Nye tændrør
– Jord-stik renset og ledninger har fået ny isolering
– 16-pins connector renset og fået orginalt plastikcover
– Nyt batteri
– Smog pumpen er fjenet / blæseren drives nu af kortere rem
– Ny X-pipe udstødning fra Martellius Exhaust i finland

Nu ser jeg frem til at køre mere og skrue / betale mindre i 2017.

Men selvfølgelig er der et par ting der skal laves. Planer for 2017:

– Nye rudekontakter (de ligger på mit arbejdsbord)
– Få fikset kabineblæseren
– Få sat nye pærer i centralkonsollen, den er blevet temmelig mørk

Rust og motorrenovering step 2

Store dele af en 928´er er lavet af alu. Men derfor kan den sagtens ruste.

Det sker især under bagruderne, på bagklappen og i siderne lige foran baghjulene.

Da jeg fik malet min for 4 år siden fik jeg lavet vinduer og bagklap. Men tilsyneladende ikke siderne.

Derfor min bil på besøg hos Porsche Centrum hvor metallet skiftes og bilen males igen.

Samtidig får jeg renses fuel injectors og skiftet pakninger og gummi omkring dem. Det skulle holde motoren mere tæt end hvad den var før og eliminere min ujævne tomgang (MAF og computer er allerede skiftet, specielt MAF er normalt synderen).

Sammen med ny bundkarspakning så skulle den være klar til 186.000 kilometer mere 🙂

porsche928

Strøm og relæer er en plage

Bilen drypper et eneste dryp olie. Hjulene er perfekt afbalancerede og de nye Continental 5 snurrer bare.

Men så nemt skal det ikke være at eje en Porsche 928. For så sker der bare noget andet.

F.eks. at batteriet er fladt hver gang man kommer ud i garagen. Og at ens ladere ikke kan få batteriet i gang igen.

Så der var to problemer: Unaturlig hurtig afladning og manglende ladning.

Problemet kan skyldes flere ting herunder et dødt batteri, døde relæer, død generator og dårlige forbindelser. Men jeg har efterhånden lært ikke bare at kaste penge efter problemet, for så bliver det hurtigt dyrt.

Så jeg startede med at måle ved batteriet og ude ved motoren ved 14-pins stikket, som sidder helt ude ved kanten i passagersiden. Her fik jeg 14,4V begge steder selv når jeg holdt i tomgang. Dermed var generatoren frikendt – og batteriet nok en del af problemet.

Men ingen jeg købte et ny 95 Amp batteri fra Thansen (949 kr) havde jeg stadig et afladningsproblem – for min bil brugte 2 Amp når den holdt stille, når den skal trække ca. 0,2 maksimalt.

Så jeg mærkede efter på mine relæer for at se om de var varme når den holdt stille. Ingenting. Så jeg gik i gang med at tage dem ud en for en og se efter. Det viste sig at mine to relæer (“24”) til hhv. bagruden og kabineblæseren var problemet. For da de røg ud faldt strømforbruget – nok. For undervejs fik jeg også renset mit 14-pins stik, givet ny isolering til det primære feed fra generatoren og renset stelforbindelsen fra batteriet…alt samme opgaver som du er nemmere og som du burde kaste dig ud i.

Et par fotos:

Den primære feed fra generatoren. Revnet ledning og rusten forbindelse. Ledning isoleret og forbindelse slebet / renset ned til rent metal:

2016-08-02 17.46.06

Stelforbindelse fra batteristrappen og til stellet er nem at komme til og rense:

2016-08-06 15.34.16

14-pins forbindelsen i motorrummet er også nem at komme til. Min var rimelig ren, men jeg rensede den nede i hun-delen af stikket. HUSK: Tag batteriet af inden du roder med det, ellers kan det nemt gå galt.

2016-08-06 15.59.15

Bundkarspakning, vejhjælp, værksted og fælge

Lad mig starte med at slå en ting fast: Hvis du er på udkig efter en billig Porsche – så bare glem det. Den findes ikke.

Medmindre du selv er en habil mekaniker med det rette værktøj og arbejder på en 924 (se mit gamle projekt924.dk fra da jeg havde en 924´er, men husk at den endte med at koste 2-3x indkøbsprisen i dele).

Under alle omstændigheder så er en Porsche 928 er dyrt bekendtskab når noget går galt. Min seneste værkstedsregning lyder på 19.300 kroner for at renovere bundkaret, nye olie, nye tændrør, et par nye tændkabler, benzinslange-reparation og nye motorophæng – og sidste år rundede jeg 12.000 for ny computer og en renoveret MAF.

Så er der desuden lige 1.500 for en ny starter (ebay) og 2.500 for mine nye fede X-pipe fra Martelius Exhaust. Begge dele monteret af mig selv og min bror (som er noget mere mekanisk kapabel end mig).

Bundkar og vejhjælp
Men det her handler om mit bundkar…

Historien bag er, at min 928 længe har dryppet lidt olie. Lidt for meget ifølge mine kone, som synes fliserne foran garagen havde for mange pletter.

Derfor skiftede jeg i første omgang de bagerste valve covers med et par pakninger til 120 kroner på ebay. Det var ikke nemt og kræver små hænder, men til gengæld så var det billigt.

2016-06-11 11.12.02

2016-06-11 12.59.20

Det hjalp lidt, men ikke på mængden af olie som dryppede ned på fliserne. Og en nærmere inspektion og et opkald til Porsche Centrum bekræftede at det nok var mit bundkar som lækkede. Og at når det alligevel skulle skiftes, så bør man også kigge på de hydraliske motorophæng (ca. 3.000 kr.) som har det med at kollapse over tid.

Så jeg bestilte tid hos Porsche Centrum. Samtidig var min venstre forfælg blevet lidt oval, så Steve i Ringsted (kaldet fælgsmeden) fik de forreste Cup 2-hjul ned til opretning (875 kroner incl. moms for et hjul med dæk på).

2016-07-02 08.54.36

Imens havde jeg de orginale design 90 hjul på – og skulle liiige ud på en hurtig tur for at se hvordan de kørte. Men efter 2 kilometer, på vej ind på Motorring 3, sagde det bang og så blev kabinen fyldt med røg – som også væltede ud af motorrummet.

Det viste sig at pakningen i bundkarret var røget med ét og blæst olie ud over den varme blok. Det giver en del røg! Og det var først da Porsche Centrum havde kigget nærmere på bilen, at det blev klart at det var bundkarret – det gav nogle nervøse dage hvor jeg kiggede bekymret på priserne på en ny motor…

Dansk Autohjælp dukkede op efter sølle 15 minutter og så røg 928S ellers afsted til Porsche Centrum søndag eftermiddag på ladvogn i stedet for med egen kraft tirsdag.

2016-06-26 20.25.11

Hos Porsche Centrum blev regningen 19.300 kroner. Men var også incl. reparation af en lækkende benzinslange, et par nye tændrør, komplet olieskift incl. nyt filter, reparation af olie-sensor-ledningen, nye motorophæng, renset bundkar, ny pakning og så et par nye tændkabler.

Det sidste var nødvendigt fordi det viste sig at min 928S kun trak på 7 ud af 8 cylindre. Det viser sig at et tændrør ikke skal se sådan ud:

2016-07-04 16.33.20

Så nu er status at den trækker godt og ikke drypper så meget som én dråbe olie. Samtidig er den helt

Til gengæld er den lidt ujævn i tomgang og har en tendens til at gå ud mens den dovne cylinder kommer op i tempo (jeg har købt dyserens som jeg tilføjer med hver tank og det har hjulpet på den “rullende” tomgang).

Ved 110 km/t får jeg desværre en del vibrationer, men jeg har en mistanke om at det skyldes at mine fordæk er blevet slidt skæv af en forkert opsat undervogn og den ujævne fælg – som jo nu er fikset. Så løsningen er nok nye dæk (Continental SportContact 5), når jeg lige har tjekket fælgene først.

Samtidig er min blæser holdt med at virker på andet en maksimal-blæserstyrke (magic blower syndrome) – irriterende, det havde jeg ellers lavet. Det er nok et sikrings, relæ eller ledningsproblem.